Statement inzake berichtgeving Nederlandse overheid en Kaspersky antivirus

Statement inzake berichtgeving Nederlandse overheid en Kaspersky antivirus

Kaspersky Lab is zeer teleurgesteld over het besluit van de Nederlandse regering om het gebruik van onze cybersecurity software uit te faseren als voorzorgsmaatregel voor vrees dat onze software gebruikt zou worden voor spionagedoeleinden.

Wij onderkennen als geen ander het belang van het waarborgen van de digitale veiligheid van Nederlandse burgers, overheidsinstanties en de vitale infrastructuur van ons land. Niet voor niks strijden wij al meer dan 20 jaar met succes tegen cyberspionage en cybercriminele activiteiten.

Het lijkt erop, dat ons bedrijf slachtoffer is van geopolitieke ontwikkelingen. Wij zijn ontstemd en teleurgesteld omdat geen enkel aantoonbaar bewijs van verkeerd handelen publiekelijk is gepresenteerd door iemand of een organisatie om dergelijke beslissingen te rechtvaardigen. Kaspersky Lab heeft nog nooit een regering in de wereld geholpen met cyberspionage of kwaadwillende cyberactiviteiten en het is verontrustend dat een privé-onderneming als schuldig kan worden behandeld vanwege geopolitieke problemen.

Tegelijkertijd realiseren we ons terdege dat vertrouwen essentieel is in de cybersecurity. Kaspersky Lab begrijpt tevens dat vertrouwen geen vanzelfsprekendheid is en je als bedrijf voortdurend moet blijven investeren in vertrouwen en transparantie. Als onderdeel van ons zogeheten wereldwijde Global Transparency Initiative dat in het najaar van 2017 is aangekondigd, hebben wij besloten onze kernactiviteiten te verhuizen van Rusland naar Zwitserland. Klantgegevens, software assemblage en dreigingsdetectie-activiteiten verhuizen vanaf eind dit jaar naar het Zwitserse Zurich. Daar wordt ook een Transparency Center geopend waarin organisaties de broncode kunnen inzien van cybersecurity producten en updates. Software assemblage wordt geverifieerd door een onafhankelijke organisatie.

Daarmee wordt gewaarborgd dat software die klanten ontvangen, overeenkomt met de broncode die voor audit is verstrekt. Om te blijven bevestigen dat Kaspersky Lab producten slechts één belangrijk doel dienen: organisaties beschermen tegen cyberdreigingen.

Wij zijn ervan overtuigd dat de verplaatsing van onze kernactiviteiten naar Zwitserland de Nederlandse regering zal overreden hun besluitvorming te herzien. Kaspersky Lab staat open voor een dialoog om vragen te beantwoorden en bezwaren weg te nemen.”- toe te schrijven aan Kaspersky Lab.

2018-05-15T16:37:31+02:00 15 mei 2018|Homepage|